Absolvent je vedomostne
pripravený založiť si vlastnú prevádzku, ovláda daňové
predpisy, dokáže sa orientovať v oblasti bankovníctva, pozná živnostenský
zákon.
Ovláda niekoľko cudzích jazykov, prácu s počítačom
a vedenie podvojného
účtovníctva. Pozná a dodržiava predpisy o bezpečnosti práce a
hygienické predpisy
pri príprave jedál.
Absolvent odboru vie:
l plánovať, kalkulovať,
účtovať, viesť administratívu,
l
hospodáriť s materiálom
i surovinami,
l
pripraviť jednoduché i náročné jedlá, diétne jedlá,
múčniky, teplé nápoje podľa vlastných receptúr,
l
kalkuláciu cien
pripravovaných jedál a nápojov,
l
pripraviť nové a
technologicky náročné jedlá, národné a iné špeciality,
l
samostatne zostavovať
komplexné receptúry nových a atypických jedál,
l zabezpečiť prípravu jedál
na krátkodobé a špecializované gastronomické akcie,
l základné práce spojené
so stolovaním,
l
predpisy o preberaní a
skladovaní tovaru,
l
ovláda normovanie jedál, dokáže posúdiť vhodnosť výberu
jedál podľa skupín stravníkov a z hľadiska racionálnej výživy,
l
dokáže zostaviť jedálny
a nápojový lístok.
Absolvent pozná:
l rôzne druhy zeleniny, obilnín, korenín, sladidiel a
ostatných prípravkov a surovín pre prípravu jedál,
l jednotlivé druhy mäsa,
jeho delenie, triedenie,
l
základy fyziológie výživy,
l
estetiku úpravy jedál a
spôsoby uchovávania potravín,
l
funkciu a použitie
strojov a ostatného inventára výrobného zariadenia,
l spôsoby
dochucovania a dokončovania jedál pred hosťom.
Možnosti
ďalšieho vzdelávania:
l
Absolvent
získava maturitné vysvedčenie a výučný list s možnosťou pokračovať v
štúdiu na vysokej škole.
Uplatnenie v praxi:
l hlavný kuchár,
l
vedúci alebo prevádzkar
v zariadeniach,
l
súkromný podnikateľ v
oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania. |