Zaujímavosti zo života školy 2015 / 2016


 

VÝLET

 

 

 

 


 

KADERNÍCKA  SÚŤAŽ

Aj tento šk. rok naša škola usporiadala súťaž v účesovej tvorbe pre študentov učebného odboru kaderník - kaderníčka. Súťaž sa uskutočnila v priestoroch praktického vyučovania dňa 17.6.2016 a začala o 10. hodine. Svoje majstrovstvo v narábaní s hrebeňom, fénom, tužidlami a lakmi na vlasy predviedli žiaci prvého ročníka. Víťazom sa stali B. Husťaková, B. Jakubová, F. Hadvab. GRATULUJEME !

     


 

S.O.S DEŇ

Parkovisko pred OC Zemplín Michalovce bolo opäť dejiskom "S.O.S dňa" ktorého sa zúčastnili aj žiaci našej školy. Deti videli zásah policajtov pri ozbrojenom prepade, prácu policajného psa, takisto aj prestrelku s lupičmi. Hasiči spravili ukážku požiaru horiaceho autobusu, zlaňovania k postihnutej osobe, zdravotná služba spravila ukážku prvej pomoci. Deti videli zaujímavé ukážky, s ktorými sa stretli len vo filmoch.

    

    

    

    


 

EXKURZIA  DO  PRÍRODY

6.júna 2016 sme sa vybrali na exkurziu do prírody- užili sme si krásne letné počasie v príjemnom prostredí. Najprv sme na Morskom oku načerpali energiu a potom sme sa vybrali na Sninský kameň. Vychutnali sme si nádherný výhľad na okolie, ktorý sa nám naskytol. Niektorí z posledných síl vystúpili na Sninský kameň a bol to pre nich zážitok na celý život.

    

    

    


 

MLADÍ  V  EURÓPE

Druhého júna sa na škole v rámci projektu "Mladí v Európe" uskutočnila dvojhodinová prednáška na tému "Zvýšenie právneho povedomia žiakov". Prednášku viedol Mgr. Petričko.


 

ŠKOLENIE  KADERNÍKOV

Ako sa hovorí v ľudovom prísloví vlasy sú korunou krásy...

Do sveta krásy a vlasovej módy, farieb, detailov a kreativity vstúpili aj naši žiaci kaderníci na odbornom školení špičkovej vlasovej firmy WELLA PROFESIONALS, ktoré sme pre nich pripravili v priestoroch praktického vyučovania – v našom kaderníckom salóne. Profesionalita sa snúbi s odborným výkladom a aj o to sa postarala školiteľka  Natália Kuklovská Bagamery z Bratislavy. Účastníci školenia získali množstvo odborných informácií  z oblasti farbenia, dozvedeli sa o širokom portfóliu produktov, ktoré firma WELLA PROFESIONALS prináša pre slovenský trh a  mohli si aj naživo overiť kvalitu ponúkaných produktov priamo na modeloch, na ktorých im bola predstavená jednoduchá práca s nimi. Veríme, že získané vedomosti zo školenia budúci kaderníci využijú možno aj vo vlastných salónoch, v ktorých sa bude spájať profesionalita a krása spolu s požiadavkami klienta.

  

  

  


 

SOFTÍK

17. máj je svetovým dňom telekomunikácií a informačnej spoločnosti. Na našej škole sa uskutočnila súťaž "SOFTÍK", v ktorej si žiaci porovnali všeobecné vedomosti o informáciách a internete z informatiky. Najúspešnejší boli Adam Serenčko, Štefan Kiss a Janko Ferko.


 

KOŽAZ

Triedy II.B a III.A sa v dňoch 9-11.5.2016 zúčastnili KURZU OCHRANY ŽIVOTA A ZDRAVIA.  V prvý deň sa žiaci sústredili na Prímestskej časti Zemplínskej Šíravy, kde si zasúťažili v stavaní ohniska a kde následne prebiehala opekačka v príjemnej atmosfére. Druhý deň bol naplánovaný branný pochod na Bielu Horu, kde boli pripravené stanovištia prvej pomoci, zdravotnej výchovy, evakuácie a správania sa v prírode, stanovište zamerané na národné parky a chránené krajinné oblasti a prírodné rezervácie. Žiaci si odniesli veľa cenných informácií. Tretí deň bol zameraný na nácvik streľby zo vzduchovky, kde sa žiaci naučili ako majú manipulovať so zbraňou a osvojili si techniky streľby. V závere prebehla súťaž v streľbe.

Výsledky:

Dievčatá: 1. miesto - Kristína Zozulinecová - 21 b, 2. miesto- Kristína Pastiráková - 8 b, 3 miesto - Simona Štefanová - 5 b.

Chlapci: 1. miesto - Martin Pilník - 20 b, 2. miesto - Lukáš Borbeľ - 15 b, 3. miesto - Michal Švoňava - 6 b.

  

  

  

  


 

RUSKÝ  DEŇ

Každá krajina má vlastnú kultúru, históriu  a tradície, ktoré sú pre ňu charakteristické.  Dňa 27.4.2016 sme zorganizovali „Ruský deň.“ Počas celého dňa prebiehali tvorivé dielne, vyrobili sme tradičné ruské suveníry z rôznych materiálov. Do ich výroby sa zapojili žiaci všetkých odborov. Nasledoval kultúrny program, v ktorom sme si vypočuli ruské piesne a básne, dozvedeli sme sa zaujímavosti o Rusku.  Žiaci odboru kuchár pripravili tradičné ruské jedlá- boršč a bliny. Na záver sme sa zabavili pri  najznámejšej ruskej rozprávke Máša a medveď.

   

   

   


 

TVORBA  2016

Dňa 15.4.2016 sme so žiakmi z odboru propagačnej grafiky navštívili ZOS v Michalovciach kde sme si pozreli tohtoročnú „TVORBU“ – ide o regionálnu súťaž výtvarných prác neprofesionálnych výtvarníkov, ktorú každoročne vyhlasuje Národné osvetové centrum pod názvom Výtvarné spektrum.

Tento rok sa do súťaže zapojilo 12 výtvarníkov. Súťaž je určená pre mládež od 15 rokov a dospelých. Podporuje rozvoj rôznych žánrov v kresbe, maľbe, kombinovanej technike, grafike, plastike, úžitkovej tvorbe, v prácach intermediálneho charakteru, v počítačovej grafike  a v samostatnej kategórií, do ktorej patrí insita, art brute, naivné umenie a umenie ousiderov. Našich žiakov oslovil prevažne kresby Miroslava Babinčáka, ktorý získal Čestné uznanie a jeho práce postupujú aj do krajského kola.


 

Opäť sme bodovali v súťaži Recykluj a vyhraj

Recykluj a vyhraj je názov súťaže, ktorú už 13 rokov vyhlasuje spoločnosť MILK-AGRO, s.r.o.

Naša škola sa do tejto súťaže zapojila už po tretíkrát a opäť úspešne. V rámci environmentálnej výchovy sme nelenili a zapojili sme sa do viacerých kategórií, ktoré boli v tomto školskom roku vyhlásené. Zbierali sme viečka z jogurtov- najviac viečok nazbieral Ján Habas zo IV.A triedy. Do kategórie „Výtvor z obalov“ sme zaslali Sabi chalúpku, ktorej výroba dala dievčatám druhého ročníka nadstavbového štúdia poriadne zabrať- strihania, lepenia, maľovania a skrášľovania bolo neúrekom, no s výsledkom sme nakoniec boli všetci spokojní. Do ďalšej kategórie sme zaslali nahrávku piesne „Sabi- ta ne“, ktorá takisto zaujala. V obidvoch kategóriách sme boli úspešní a naša snaha bude ocenená peknými vecnými cenami. Komu sa nelení, tomu sa zelení....

  

  


 

DEŇ  ZEME

22. apríla si ľudia na celom svete pripomínajú Deň Zeme rôznymi aktivitami. Inak tomu nebolo ani na našej škole- najprv sme si pripomenuli históriu vzniku tohto sviatku a hlavne zdôraznili jeho význam. Žiaci prvého a štvrtého ročníka si mohli vypočítať ekostopu či vyplniť kvíz, v ktorom sa dozvedeli ako majú zlepšiť svoj postoj k životnému prostrediu. Po úvodných teoretických informáciách sme si vyhrnuli rukávy, chytili do rúk lopaty, hrable,  metly a spoločnými silami sme skrášlili okolie našej školy. Okrem upratovania sme vysadili okrasné listnaté dreviny a bylinky. Aj počasie nám prialo a tak sme Deň Zeme oslávili aktívne.

 

   


 

L-O-G-M-A-T

Tento školský rok sa na našej škole uskutočnil štvrtý ročník školskej matematickej súťaže L-O-G-M-A-T, v ktorej si žiaci preverili logické myslenie. Najúspešnejšími žiakmi sa stali Patrik Šolc, Ivana Čomková, Filip Hajduk a Dirk van der Valk.


 

EXKURZIA  V  CHRÁME

Žiaci tretieho ročníka, odboru PROPAGAČNÁ GRAFIKA, navštívili 22. apríla 2016 Pravoslávny chrám sv. Cyrila a Metoda v Michalovciach.

 ....vedeli ste, že ikonopisci /maliari ikon/ pri svojej tvorbe nepoužívajú čiernu farbu?....a že vežičky Pravoslávneho chrámu v Michalovciach nie sú zo "zlata" J, ale  z nehrdzavejúcej ocele??? Týmito a inými zaujímavými informáciami o histórií pravoslávnej cirkvi, o výtvarných technikách a umení ikonopiscov, nás obohatil  duchovný správca Mgr. Sergej BARILÍK.


 

HĽADÁME  NAJZDATNEJŠIEHO  ŠTUDENTA SŠ

Žiačky našej školy boli opäť úspešné v VIII. ročníku súťaže „Hľadáme najzdatnejšieho študenta, študentku SŠ“ O pohár primátora mesta v silovom trojboji v Michalovciach dňa 12. apríla 2016, kde naša škola obsadila druhé miesto. Členkami družstva boli Nikola Čolláková, Simona Švajková a Lenka Šalachová. Úspešná bola hlavne Nikola Čolláková, ktorá získala druhé miesto v individuálnom hodnotení. Blahoželáme.

http://www.novinyzemplina.sk/clanky.php?id=7948

     

  


 

ŠKOLSKÁ  SÚŤAŽ  ODBOR  KADERNÍK

Dňa 15.4.2016 v priestoroch praktického vyučovania sa konala školská súťaž v účesovej tvorbe žiakov 2. ročníka odboru KADERNÍK pod témou „STUŽKOVÁ SLÁVNOSŤ.

Víťazmi sa stali Miška Kincelová, Mirka Hadvabová a Daniela Struková.

  


 

EXKURZIA  V  EKOCENTRE  SOSNA

Ekocentrum Sosna, Prírodná záhrada a Hobití dom poskytujú priestor pre výučbové programy a exkurzie. Dňa 13. 4. 2016 sme sa vlakom vybrali na exkurziu do Družstevnej pri Hornáde, aby sme sa dozvedeli o spôsoboch ako sa dá zdravo stavať z hliny a slamy, o tom, čo je to zelená strecha, či toaleta, ktorú netreba splachovať pitnou vodou... Výučbový program mal názov Domy pre budúcnosť, mali sme možnosť pozrieť si Hobití dom, ktorý je postavený z prírodných materiálov za pomoci dobrovoľníkov.


 

1.  APRÍL

1. apríl je o zábave. Od nikoho nečaká, že bude kupovať darčeky alebo že sa uleje zo školy či z práce. Je to spestrenie, malé zábavné prázdniny. Človek však musí mať stále oči na stopkách, aby sa nenachytal a neozval sa výkrik so smiechom: „Prvý apríl“! My v škole sme zorganizovali hodinu vtipov v rôznych kategóriach, kde sme sa spoločne nasmiali a víťazi si domov odniesli sladké odmeny.

    


 

UMELECKÉ  PODOBY  CUDZÍCH  JAZYKOV

Téma lásky je večná.....  Priateľstvo je najväčší dar..... Týmto tematikám sme venovali pozornosť v cudzích jazykoch – anglickom a ruskom. Dňa 31.3.2016 sa na našej škole uskutočnilo podujatie Umelecké podoby cudzích jazykov. Žiaci sa naučili a umelecky predniesli básne  o láske a priateľstve  v ruskom a anglickom jazyku. Hovorené slovo vystriedal spev. Žiaci si individuálne i spoločne zaspievali ruské a anglické piesne. Aj takéto umelecké podoby nám pomáhajú učiť sa cudzie jazyky.

  

   


 

STOLOVANIE

Žiaci z odboru kuchár pripravili veľkonočné stolovanie (Števko Kiss, II.A) a kávové stolovanie (Tomáš Varga, I.A; Erika Zolotová, I.A; Ján Ferko, I.A).

     

Miešané nápoje pripravili žiaci  Janka Chomičová (II.C), Matej Krajňák (IV.A), Igor Šimaľ (IV.A).

  


 

NÁSILIE  NA  ŽENÁCH

Dňa 3.3.2016 sa konala na našej škole beseda o násilí páchanom na ženách, ktoré prezentovali pracovníčky z občianskeho združenia Pomoc rodine. Žiaci si vypočuli zaujímavosti ohľadne tejto problematiky, pozreli si zaujímavý film a spoločne pracovali v skupinkách. Beseda bola pre nich veľmi obohacujúca.

     


 

10.  ROČNÍK  SÚŤAŽE  RUSKÉ  SLOVO  V  KOŠICIACH

4. marca 2016 sa v Košiciach v priestoroch CVČ Domino v Košiciach konal už 10.ročník súťaže Ruské slovo. V tomto roku si na celoslovenskom kole súťaže zmeralo  sily v prednese ruskej poézie, prózy, v sólovom a skupinovom speve  až 280 súťažiacich z 51 základných a stredných škôl z celého Slovenska. Téma 10. ročníka Folklór- duša národa poskytla široké možnosti výberu súťažných príspevkov všetkým súťažiacim.

Našu školu reprezentovala žiačka tretieho ročníka Vanesa Macková, ktorá súťažila v kategórii sólový spev. Svojim výkonom oslovila aj porotu, ktorá jej udelila cenu za umelecký dojem. Srdečne blahoželáme.

   


 

KRAJSKÉ  KOLO  SÚŤAŽE  RUSKÉ  SLOVO

Dňa 10. 2. 2016 sa v priestoroch ZŠ  T. J. Moussona v Michalovciach konalo krajské kolo súťaže Ruské slovo. Víťazi školského kola reprezentovali našu školu v troch kategóriách- skupinový spev, sólový spev a prednes poézie.

V jednotlivých súťažných kategóriách spolu súťažilo 160 žiakov základných a stredných škôl. V kategórii sólový spev uspela žiačka tretieho ročníka Vanesa Macková, ktorá získala  tretie miesto a bude našu školu reprezentovať na celoslovenskom kole v Košiciach.

   

Zväz Rusov v Košiciach ocenil diplomom aktívnych učiteľov ruského jazyka za každoročnú prípravu svojich žiakov na túto súťaž a za  popularizáciu ruského jazyka a kultúry na Slovensku. Takéto milé poďakovanie za svoju prácu získali aj učiteľky ruského jazyka z našej školy.

    


 

PODPORA  FINANČNÁ  GRAMOTNOSŤ

11.2.2016 sa žiaci I.C a II.C zúčastnili na workshope  programu  podpory finančnej gramotnosti: AKO SI SPLNIŤ  SVOJE  SNY. Tento program rozvíja životné zručnosti mladých ľudí, ktoré sú spojené s rozhodovaním, uplatnením, samostatnosťou, zodpovednosťou a dobrovoľníctvom. Žiaci ocenili  najmä praktické učenie pre život

     

     


 

RUSKÝ  FILM  V  ŠKOLE

V novembri bola vyhlásená výtvarná súťaž Ruský film v škole, ktorá bola určená pre žiakov základných a stredných škôl. Do súťaže sa zapojilo 93 výtvarných prác z 15 škôl z celého Slovenska. Žiak prvého ročníka Denis Harakaľ v tejto silnej konkurencii zaujal a získal krásne tretie miesto. Srdečne blahoželáme!

   


 

SKLADANIE  OBRÚSKOV

Dňa 11.2.2016 si žiaci nie len z odboru kuchár  vyskúšali  zručnosť v skladaní obrúskov. Najšikovnejší boli odmenení sladkosťou. Vyhodnotenie súťaže: 1. miesto Ján Ferko(I.A), 2.miesto Tomáš Varga(I.A), 3.miesto- Dominik Madár (II.A).

     

  


 

ŠTUDENTSKÝ  PLES

Po roku opäť prišiel ten deň, kedy sa študenti a pedagógovia  mohli pekne tematicky vyparádiť a zabaviť sa vo veľkom štýle na ďalšom ročníku študentského plesu v reštaurácií Areca. V priebehu večera bol pre účastníkov pripravený bohatý program, ktorého sa mohli aktívne zúčastniť. Na parkete sa mohli zvŕtať v rytme hudby po vedením nášho DJ.  Čakala ich súťaže a aj bohatá tombola, v ktorej vyhrali zaujímavé ceny. Hlavnou cenou tomboly bol novučičky Tablet Acer Iconia One 7, ktorému sa potešila naša tretiačka Vaneska. Vyhlásila sa kráľovna plesu, ktorou sa tohto roku stala Janka Chomičová. Všetkým hosťom ďakujeme za účasť a už teraz sa tešíme na jeho ďalší ročník.

Ďalšie fotky z plesu nájdete tu.


 

SVETOVÝ  DEŇ  BEZPEČNÉHO  INTERNETU

Dňa 9.2.2016 v rámci „svetového dňa bezpečného internetu“ sme sa zúčastnili besedy v MsKS realizovanej v spolupráci s policajným zborom v Michalovciach. Ing. Kpt. Zuzana Rozsypalová nám priblížila aktuálne otázky týkajúce sa bezpečnosti na internete, sociálnych sieťach, vysvetlila hlavné znaky, dôsledky a postihy kyberšikanovania u mladých ľudí v súčasnom imaginárnom internetovom svete.

     


 

KRAJSKÉ  KOLO  OLYMPIÁDY  ĽUDSKÝCH  PRÁV


 

LYŽIARSKY  VÝCVIK

Rekreačné stredisko Július vo Vyšnej Slanej hostilo troch učiteľov a dvadsaťsedem žiakov našej školy v dňoch 17.1.2016-23.1.2016 počas lyžiarskho zájazdu. V príjemnom prostredí za krásneho počasia sa žiaci učili základom lyžovania a tí pokročilejší si zdokonaľovali techniku. Všetci žiaci splnili očakávania a priniesli si domov okrem modrín aj krásne spomienky a plno zážitkov. V posledný lyžiarsky deň sa konala súťaž v krátkom slalome, žiaci mali tri pokusy a započítaval sa im ten najrýchlejší čas.  Spomedzi chlapcov bol najrýchlejší Ján Habas o pár stotín sekundy za ním zaostal Patrik Šolc  a tretím najrýchlejším bol Matej Krajňák. V dievčenskej kategórií sa víťazkou stala Kristína Bašárová, druhé miesto obsadila Nikola Čolláková a treťou v poradí bola Vanesa Macková. Srdečne blahoželáme.

     

  

 


 

OLYMPIÁDA  V  RUSKOM  JAZYKU

Školské kolo Olympiády v ruskom jazyku pozostáva z písomnej  a ústnej časti. Cieľom písomnej časti je preveriť  jazykové kompetencie (počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, praktické ovládanie jazyka) súťažiacich. Ústna časť je zameraná na opis obrázkov a simuláciu konkrétnych úloh. Súťažiaci sú rozdelení do jednotlivých kategórií podľa počtu absolvovaných hodín ruského jazyka. V kategórii  B1 zvíťazil žiak III.B triedy Ján Zolota, v kategórii B2 najviac bodov získala žiačka I.A triedy Anna Fedorová.

    

    

 


 

AKO  SI  VYBRAŤ  SPRÁVNU  BANKU

Dňa 26. januára zavítala medzi žiakov našej školy riaditeľka PRIMA banky zo Sobraniec Ing. Čižmariková.  Bolo to veľmi príjemné stretnutie. Žiaci sa dozvedeli veľa informácií  o histórii bankovníctva, získali  poznatky z praxe - ako fungujú banky a hlavne ako sa stať klientom banky.

    

 


 

ANGLIČTINÁR  ROKA

Česká nezisková spoločnosť Inštitút pre rozvoj kompetencií a  spoločnosť Injoy Agency vyhlásili aj v tomto školskom roku súťaž Angličtinár roka. Cieľom testu je motivovať študentov k štúdiu anglického jazyka a tých najlepších odmeniť za ich vedomosti. Najlepší riešitelia spomedzi našich študentov sú: Kristián Pastornícky, Patrik ŠolcBarbora Barnová.

 


 

BOHÚŇOVA  PALETA

Aj minulý rok sme sa opäť zapojili do Medzinárodnej výtvarnej súťaže pod názvom BOHÚŇOVA PALETA 2015. Do súťaže sa zapojila naša absolventka Zuzana Buzinkaiová, s prácou na tému „Čo dokážu ľudské ruky“ .  Technikou maľby spracovala jedno z najstarších a najrozšírenejších remesiel akým je hrnčiarstvo.  Škola za zapojenie do súťaže získala pamätný list a tiež katalóg s ocenenými prácami.

                      


 

OBVODNÉ  KOLO  OLYMPIÁDY  V  ANGLICKOM  JAZYKU

 


 

VIANOČNÝ  KONCERT

Skôr než sme sa rozišli pred vianočnými prázdninami do svojich rodín sláviť najkrajšie sviatky roka, vytvorili sme si čarovnú vianočnú atmosféru aj v škole. Pri svetle sviečok sme sa započúvali do krásnych vianočných melódií a veršov. Pripomenuli sme si pravý význam vianočných sviatkov, na ktorý v dnešnom uponáhľanom svete často zabúdame...

     Nad Betlehemom jasná hviezda,
     to prekrásne znamenie,
     príchod svetla, lásky,
     šťastia, nositeľa nádeje.
     Krásne Vianoce.

     


 

KRAČUN  NA  VALALE

Počas adventu sa v našich domácnostiach postupne rozhoreli štyri sviečky na adventnom venci. Aby sme naplno prežili skutočné čaro Vianoc, nestačí nakúpiť veľa darčekov, napiecť čo najviac druhov koláčov...Mali by sme sa snažiť šíriť dobro, lásku, porozumenie a skromnosť, ktoré sa z našich životov vytrácajú. V predvianočnom zhone sme navštívili Domov dôchodcov na Hollého ulici v Michalovciach a pásmom plným kolied, zvykov a vinšov sme spríjemnili seniorom predvianočný čas. Sme veľmi radi, že počas spevu kolied neváhali, pridali sa k nám a spoločne sme tak vyčarili krásnu vianočnú atmosféru.Seniorov sme obdarili malými darčekmi a sladkosťami, ktoré sme pre nich z úprimného srdca pripravili.

     


 

NAJKRAJŠIA  VIANOČNÁ IKEBANA

16. decembra sa konala súťaž o najkrajšiu vianočnú ikebanu, v ktorej uspeli tí najšikovnejší, na prvom mieste sa umiestnili Barbora Jakubová (I.B), Kristína Smrigová  (I.B), Adriena Joniová (I.B) , druhé miesto obsadil Vlado Pilník (III.A) s vianočným svietnikom, tretie miesto patrilo dvojici Filip Hadvab (I.B) a Jakub Oravec (I.B). Všetci získali za svoj výkon vecné ceny a sladké odmeny.

        

        


 

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšie mikulášske menu

1.miesto- Ivana Čonková , II.A- súťažné číslo 4

2.miesto- Števo Kiss, II.A- súťažné číslo 2

3.miesto- Ivana Čonková, II.A- súťažné číslo 3

    

    


 

NA  JEDNEJ  ČIARE

10. decembra sa žiačky III. A triedy zúčastnili v Košiciach konferencie o ľudských právach s názvom "Na jednej čiare". Konferencia bola  zameraná na prehĺbenie poznatkov a získanie zručností a kompetencií mládeže v oblasti ľudských práv a slobôd.

  


 

PREČO  SA  MLADÉMU  ČLOVEKU  VYPLATÍ  BYŤ  OBČANOM  EÚ

9. decembra sa naši študenti stretli so zástupcami Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku a zástupcami Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu, kde spolu diskutovali na tému "Prečo sa mladému človeku vyplatí byť občanom EÚ".

  


 

ŠKOLSKÉ  KOLO SÚŤAŽE  RUSKÉ  SLOVO

Ruské slovo je súťaž určená pre žiakov, ktorí majú záujem o ruský jazyk a ruskú kultúru. Cieľom tejto súťaže je propagovať ruskú literatúru a krásne ruské piesne. Témou tohto ročníka súťaže je Ruský folklór- duša ľudu. Každým rokom narastá počet súťažiacich a medzi žiakmi sa vytvára zdravá rivalita- každý sa snaží naplno predviesť svoj talent v prednese či speve. O zvýšenom záujme o túto súťaž svedčí aj fakt, že súťažiaci, ktorí sa z rôznych dôvodov nemohli zúčastniť školského kola nahrali svoje vystúpenie na videozáznam a mohli tak súťažiť s ostatnými. Žiaci mohli predviesť svoj talent v troch kategóriách- prednes poézie, skupinový spev a sólový spev. Víťazi jednotlivých kategórií budú našu školu reprezentovať na krajskom kole.

V jednotlivých kategóriách zvíťazili:

Prednes poézie: 1. miesto:  Mariana Matulová  I. A 

                           2. miesto:  Ján Zolota III. B

                           3. miesto:  Gabriela Poláková I. C, Patrik Mihalčík I. B, Erika Zolotová I. A

Skupinový spev:  1. miesto: Anna Fedorová, Mariana Matulová, Marián Demeter I. A, Štefan Kiss a Mário Lopúch II. A, (hudobný doprovod: Ernest Kináč a Martin Geci)                             2. miesto: Vanesa Macková, Michal Švoňava III. A

Sólový spev: 1.miesto: Vanesa Macková III.A

                      2. miesto: Tatiana Popovičová I. C

                      3. miesto: Jana Chomičová II. C, Irena Lopúchová I. A

 


 

MIKULÁŠ 2015

Sv. Mikuláš patrí medzi najobľúbenejších svätých. Žil v 4. storočí v Myre, kde pôsobil ako biskup. Tento deň je spomienkou na jeho dobrotivé činy, pomoc ľuďom v núdzi a na jeho mimoriadnu zbožnosť.  Je považovaný za patróna detí. Aj my v škole sme oslávili Mikuláša. Rozdal nám sladkosti, zasúťažili sme si a strávili s ním príjemné chvíle. Sme radi, že aj tento rok na nás nezabudol.

     

  

 


 

Školská súťaž odb. KADERNÍK a KOZMETIK

Dňa 8.12.2015 sa konala v priestoroch praktického vyučovania školská súťaž v účesovej tvorbe a v dekoratívnom líčení žiakov 3. ročníka odboru KADERNÍK a KOZMETIK pod témou „NEVESTA“ . Svoje umenie na zadanú tému  si zmerali žiaci svoje  zručnosti . Šikovné ruky dievčat a chlapcov  postupne menili vlasy a tváre na umelecké dielka. Počiatočnú nervozitu súťažiacich vystriedali tvorivosť a sústredenie sa na  ženskú krásu.

Víťazi v odbore kaderník:

1. miesto: Slišková Diana

2. miesto: Zolota Ján

3. miesto: Gajdulová Dominika

Víťazi v odbore kozmetik:

1. miesto: Zozulinecová Kristína

2. miesto: Feňušová Monika

     


 

VIEME,  ČO  JE  EURO

Dňa 7. decembra 2015 sa v našej škole konala súťaž „Vieme, čo je euro?“ Zúčastnení žiaci si preverili svoje vedomosti nielen o eure, ale aj z ekonomiky. Najlepšie sa darilo týmto žiakom:

1. miesto: Matúš Kužma I.C, Michal Švoňava  III. A

2. miesto: Tatiana Popovičová I.C, Gabriela Poláková I.C

3. miesto: Lukáš Šalacha II.C, Vanesa Macková III.A

   


 

OLYMPIÁDA  V  ANGLICKOM  JAZYKU

Dňa 2. decembra 2015 sa konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Žiaci najprv absolvovali písomnú časť zameranú na overenie znalosti gramatiky, slovnej zásoby, čítania  a počúvania s porozumením. Nasledovala ústna časť, kde úlohou žiakov bolo opísať obrázky a zinscenovať dialóg. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách 2D a 2C2.

Najúspešnejšími boli:

kategória 2D: Anna Fedorová I.A, Dirk van der Valk II.A

kategória 2C2: Kristián Pastornícky II.A,  Patrik Šolc II.A

Na obvodnom kole nás bude reprezentovať Kristián Pastornícky.

           


 

HODINA  DEŤOM

Už po 9. krát sa uskutočnila v piatok 4. decembra 2015 pouličná zbierka v uliciach Slovenska Hodina deťom, ktorej výťažok je určený na podporu detí a mládeže vo všetkých kútoch Slovenska. Zbierku slávnostne odštartoval prezident Andrej Kiska. Aj naša škola sa zapojila do tejto zbierky. Dobrovoľníci z I.C a II.C so žltými pokladničkami Hodiny deťom aktívne oslovovali ľudí v uliciach, aby prispeli. Spolu vyzbierali 184,76 €. Najlepšie si počínali Veronika Ančovčíková a Monika Triščáková, ktoré vyzbierali 122,88 €. Ďakujeme dobrovoľníkom a všetkým, ktorí prispeli.

   


 

ČERVENÉ STUŽKY SÚ SYMBOLOM 1. DECEMBRA - SVETOVÉHO DŇA BOJA PROTI AIDS

Do celoslovenskej kampane boja proti AIDS s podporou Ministerstva školstva SR  sa zapojila aj naša škola. Od 15.9.2015 do 1. 12. 2015 sa žiaci našej školy zapojili do týchto aktivít: výroba a nosenie červených stužiek dňa 1.12.2015, umiestnenie  plagátu na viditeľnom mieste, prednáška na tému  „STOP  AIDS“, celoslovenská výtvarná súťaž „Červené stužky“ – do súťaže sa zapojila žiačka Janka Chomičová, test o HIV/AIDS. Do tohto testovania sa zapojili všetci žiaci. Na všetky otázky správne odpovedali iba Tatiana Popovičová, Gabriela Poláková, Vanesa Macková a Michal Švoňava.

  


 

UCHAĽÁK 2015

Naša škola má už takú tradíciu každý rok vítať nových študentov humorným programom, ktorý pripravili tretiaci našej školy. Tí tohto roka vystúpili ako lekári, ktorí si prišli skontrolovať svojich pacientov priamo do školy. Prváčikov neminulo plnenie pripravených úloh a prijatie medzi starších študentov. Takisto prečítali sľub, ktorým sa budú na škole za ďalšie ich pôsobenie riadiť. Následne si vyzdvihli certifikáty o absolvovaní imatrikulácie a začlenení do kolektívu školy.

Pripravené úlohy sa nevyhli smiechu, boli vtipne vymyslené a ešte vtipnejšie splnené. Obkresľovanie postáv na zemi, pukanie balónov pri tanci, spev, tanec, či vedomostný kvíz, to všetko si mohli vyskúšať naši prváčikovia

Nechýbalo chutné občerstvenie v podobe jednohubiek s kyslou rybou a nutelou a nápoja v podobe „Vajcovky“. Ako sme videli, pochutinky a nápoj si niektorí nevedeli vynachváliť, do súťaži sa zapájali a my sa už teraz tešíme na nasledujúci ročník nášho Uchaľáku.

     

      


 

DEŇ  OTVORENÝCH  DVERÍ

V deň otvorených dverí 26.11.2015 naši žiaci spolu s učiteľmi prezentovali všetky odbory. Kuchári pre budúcich prvákov pripravili chutné a esteticky upravené  chuťovky. Prezentácia sa začala prednesom a piesňou v podaní našich žiačok. Hostia si mali možnosť pozrieť ukážky  krátkeho videa o našej škole, ktoré pripravili žiaci z odboru propagačná grafika a v odbore kozmetik a kaderník si mohli prezrieť ukážku v programe virtuálneho líčenia. Budúci prváci si mali možnosť prezrieť  priestory našej školy a odborného výcviku a dozvedieť sa viac informácii o jednotlivých odboroch. Veľmi nás potešila kladná spätná väzba od návštevníkov.

   

   

   

   


 

OLYMPIÁDA  ĽUDSKÝCH  PRÁV

Dňa 25.11.. sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády ľudských práv stredoškolskej mládeže. Nosnou témou tohto ročníka je: Ľudská dôstojnosť. Výhercom srdečne blahoželáme.

1.miesto- Vladislav Pilnik, 3.A
2.miesto- Vanesa Macková, 3.A
3.miesto- Táňa Popovičová, 1.C

     


 

ZELENÝ  OBJEKTÍV

Zelený objektív je súťaž mladých fotografov na tému les a lesné prostredie, do ktorej sa môžu zapojiť žiaci základných a stredných škôl. Súťaž vyhlasuje Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene. Aj na našej škole sú kreatívni študenti, ktorí majú vzťah k prírode a fotografovaniu. Do súťaže sa so svojimi fotografiami zapojili Anna Fedorová z I.A a Ľudmila Bľandová z II. A triedy.

      

       


 

ŠTUDENTSKÁ  SPOLOČNOSŤ

Študentská spoločnosť JA FIRMA BUFETARIS na našej kole vznikla na základe zmluvy o združení, ktorá bola riadne zaregistrovaná v JASR v Bratislave. Od tohto obdobia začali študenti 2. A, 3.A a  2. B s prípravou na podnikateľské aktivity a s prípravou ustanovujúceho valného zhromaždenia. Zvolili si 6-členné predstavenstvo, ktoré je zároveň vrcholovým manažmentom firmy.

Prezident : Kristína Zozulenicová

Asistentka prezidenta: Vanesa Macková

Viceprezident financií: Lenka Šalachová

Viceprezident marketingu: Dominik Madár

Viceprezident ľudských zdrojov: Vladislav Pilnik

Viceprezident výroby: Monika Feňušová

Keďže študentská spoločnosť simuluje činnosť akciovej spoločnosti, riadne disponuje vstupným kapitálom, predávala akcie. Svoj vklad do spoločnosti upísalo 56 akcionárov. Menovitá hodnota akcie je 1,- €. Medzi hlavné podnikateľské aktivity patria: predaj v bufete, výroba a predaj Shamballa náramkov, charitatívna zbierka pre Domov dôchodcov v Michalovciach, organizovanie výletov do Budapešti a Viedne.

Žiaci majú možnosť pracovať s reálnymi dokladmi, viesť účtovníctvo, platiť poplatky a dane, vyplácať svojim zamestnancom mzdy. Študentská spoločnosť ukončí svoju činnosť záverečným valným zhromaždením, z výsledku hospodárenia vyplatí dividendy, podáva daňové priznanie a riadne zaplatí daň zo zisku.

Cieľom predmetu je zabezpečiť najväčší kontakt študentov s ekonomickou realitou, so skutočným svetom podnikania.

     


 

MEDZINÁRODNÝ  DEŇ  ŠTUDENTSTVA

   17.november je Dňom boja za slobodu a demokraciu, no netreba zabudnúť, že je predovšetkým Medzinárodným dňom študentstva. Deň je oslavou študentov, ktorí sú považovaní za predpoklad rozvoja spoločnosti. Za hybnú silu národa. V tento deň si pripomíname udalosti z roku 1939, kedy študenti vyšli do ulíc Prahy, aby protestovali proti nacistickej okupácii. Naši študenti tento sviatok oslávili zaujímavou komédiou v kine zo školského prostredia.

 


 

ČO  VIEŠ  O  ANGLICKY  HOVORIACICH  KRAJINÁCH

   Angličtina je svetovým jazykom, ktorým rozpráva obrovské množstvo ľudí na celom svete. Žiaci našej školy sa učia nielen tento cudzí jazyk, ale  aj reálie anglicky hovoriacich krajín. Dňa 11. novembra bola pre žiakov pripravená súťaž Čo vieš o anglicky hovoriacich krajinách. V  družstvách  odpovedali na kladené otázky, na obrázkoch identifikovali zaujímavé miesta  z Veľkej Británie, USA, Kanady a Austrálie, vedomosti si overili aj na mape a v ďalších zábavných úlohách . Víťazom súťaže sa stalo družstvo v zložení Adam Serenčko, Sebastián Borek a Dirk van der Valk z II.A triedy.

     

  

 


 

  iBOBOR

V dňoch 9. a 10. novembra sa naša škola zapojila do celoslovenskej informatickej súťaže iBOBOR. Hlavným cieľom súťaže bolo podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie u všetkých žiakov. Súťaž chcela iniciovať v deťoch využívanie IKT a posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. V kategóriách Senior a Junior súťažilo spolu dvadsaťdva žiakov, najšikovnejším z našich študentov sa stal Miroslav Fogoš zo 4.A a Martin Geci z 1.A triedy.


 

STOLNÝ  TENIS

   Nikola Čolláková, Kristína Čolláková a Patrícia Popeľášová úspešne reprezentovali našu školu na okresnom kole v stolnom tenise stredných škôl, kde obsadili 3. miesto.

  


 

MIESTO  PRVÉHO  KONTAKTU  PRED  ODCHODOM  DO  ZAHRANIČIA

   Dňa 4.11. 2015 sa žiaci našej školy zúčastnili prednášky "Miesto prvého kontaktu pred odchodom do zahraničia" realizovanej mestskou políciou v rámci projektu podporovaného mestom Michalovce a ministerstvom vnútra SR. Inšpektor Bamburák poskytol žiakom užitočné rady ako predchádzať obchodovaniu s ľuďmi v zahraničí, dôkladnej príprave , linke pomoci s cieľom "aby sa dobré na zlé neobrátilo". Žiakov zaujali reálne príbehy zo života, premietaný film zo skutočného života, užitočné rady do života ako aj samotná diskusia.

     


 

RUSKÝ  FILM  V  ŠKOLE

   V dňoch 2.-8. novembra 2015 sme sa zapojili do 11. ročníka súťaže Ruský film v škole – na hodinách ruského jazyka sme si pozreli rozprávku „Серая шейка“, po premietnutí filmu najšikovnejší žiaci nakreslili scénky z filmu ľubovoľnou technikou. Najlepšie výtvarné práce sme zaslali do súťaže.

  

 


 

KRAJINÁRSKY  KURZ  A  BIB

   Naši žiaci mali možnosť zachytiť premeny krajiny a výtvarne ich stvárniť na krajinárskom kurze v dňoch 21. 10. - 23. 10. 2015. V rámci teoretickej prípravy absolvovali odbornú exkurziu v Bratislave, kde si mohli rozšíriť svoje vedomosti z predmetu dejiny výtvarnej kultúry, spoznávali architektonické prvky z rôznych historických období od románskeho cez gotické, renesančné, barokové, klasicistické, secesné až po súčasnú architektúru. Vo svojom odbore si mohli rozšíriť svoj obzor v grafickej tvorbe a knižnej ilustrácii na výstave Bienále ilustrácií v Bratislava (BIB) v Dome umenia a prejaviť svoju kreativitu a hravosť v Medzinárodnom dome umenia pre deti a mládež - BIBIANE, kde boli výstavy venované zakladateľom BIB - A. Brunovskému a M. Cipárovi.

Ďalšie fotografie z nášho krajinárskeho kurzu

 


 

ENVIRONMENTÁLNY  KALENDÁR  S  RECYKLOHRAMI

   Recyklohry si pre všetkých svojich priaznivcov pripravili novú kreatívnu úlohu- z environmentálneho kalendára sme si mali možnosť vybrať jeden sviatok  a zorganizovať tematickú akciu. Možno málokto vie, že 20.októbra oslavujeme Stredoeurópsky deň stromov. Študenti štvrtého ročníka si pripravili prezentáciu v PowerPointe, v ktorej oboznámili študentov prvého a tretieho ročníka s významom tohto dňa. Zábavnou formou sme si potom preverili znalosti žiakov- riešili tajničku a vedomostné úlohy, určovali listy a plody stromov. Najaktívnejší žiaci - Denis Harakaľ z I.B a Patrik Chimaľ z III.B triedy.

  

  

 


 

ÚSPEŠNÝ  VO  SVOJOM  ODBORE

   Každému sa nepodarí naplniť si svoje detské sny a venovať sa svojmu vytúženému povolaniu, no úsilím a cieľavedomosťou sa to niektorým podarí dosiahnuť. Študent tretieho ročníka učebného odboru kaderník Ján Zolota počas štúdia na našej škole už niekoľkokrát preukázal svoje zručnosti v odbore, ktorý si vybral. Zúčastnil sa Interbeauty Hair show v Bratislave, kde sa spolu s profesionálmi podieľal na príprave účesov. No nielen účesy, ale aj líčenie modeliek na módne prehliadky je jeho veľkou záľubou. Viackrát spolupracoval so Salónom krásy Pierot v Bratislave- naposledy sa v dňoch 13.-16.októbra zúčastnil Bratislavských módnych dní.

        


 

„NÁS  VŠETKÝCH  SA  TO  TÝKA“

   V dňoch 19.10 až 21.10 sa naše žiačky Kristína, Lenka, Monika a Vanesa z III.A triedy zúčastnili trojdňového vzdelávania mládeže k ľudským právam na tému "Nás všetkých sa to týka". Podujatie organizovalo Centrum voľného času Košice v Kysaku. Dievčatá mali možnosť zapojiť sa do rôznych diskusií a hier a spoznali množstvo rovesníkov, ktorým otázky ľudských práv nie sú ľahostajné.

     


 

„Správna voľba povolania – cesta k úspechu“

   Dňa 20.10.2015 sa konala akcia „Správna voľba povolania – cesta k úspechu“, ktorú organizuje v priestoroch školy Gymnázium Pavla Horova v Michalovciach s poverenia VÚC Košice. Cieľom akcie bolo predstaviť žiakom ZŠ 9. ročníka možnosti štúdia na stredných školách regiónu. Tohto podujatia sa zúčastnila aj naša škola a  pod odborným vedením majsteriek OV sa predviedli študijné a učebné odbory školy – kaderník, kozmetik, kuchár a propagačná grafika. Veríme, že deviatakov naše odbory zaujali a v nasledujúcom školskom roku ich privítame medzi nami.

     

  

 


 

SVETOVÝ  DEŇ  VÝŽIVY

   V dňoch 14. a 15. októbra 2015 sa pri príležitosti Svetového dňa výživy uskutočnili súťaže zručnosti a teoretických vedomostí o výžive jesenných plodov. Žiaci  z odboru kuchár pripravovali pokrmy z mrkvy, kde sa na prvom mieste umiestnili žiačky Kristína Horváthová (II.B) a Ivana Čonková (II.A)- Babičkin mrkvový koláč, druhé miesto obsadil Janko Ferko (I.A)- rýchly mrkvový koláč, tretie miesto Erika Zolotová (I.A)-mrkvový šalát.

Recepty na zdravé pochúťky:

Babičkin mrkvový koláč

Rýchly mrkvový koláč

Mrkvový šalát s medom

Mrkvový koláč

Mrkvový závin z lístkového cesta

   Vo vedomostnom kvíze uspeli na prvom mieste Dominik Madár (I.A), na druhom mieste Michal Švoňava (III.A), na treťom mieste Janko Ferko (I.A). Do súťaže sa mohli zapojiť aj ostaní žiaci jednotlivo za sladké odmeny.

     

       


 

DARCOVSTVO  KRVI

   15. októbra sme si vypočuli zaujímavú prednášku o darcovstve krvi s pani MUDr. Očovskou z hematologicko - transfuziologického oddelenia v Michalovciach. Dozvedeli sme sa zaujímavosti z histórie darcovstva krvi, o príprave transfúznych liekov, o vyšetrení krvných skupín a o mnohých ďalších. Prednáška bola pre nás obohacujúca a veľmi motivujúca a toho roku iste pár z nás zavíta na oddelenie a pomôžeme s darovaním krvi.

     

 


 

MYSLÍM,   TEDA  SOM

   V stredu 14. októbra sa na škole uskutočnila súťaž z občianskej náuky "Myslím, teda som". Hlavnou témou tohto ročníka bolo spolužitie s menšinami. Žiaci II. A, II. B a I. C si pozreli film Cesta Magdalény Robinsonovej, diskutovali o holokauste slovenských Židov, historickom období Slovenského štátu a povojnových rokoch.

Myšlienky z diskusie:

"Film mi pripomenul hrôzy druhej svetovej vojny oveľa realistickejšie ako v dokumentoch, ktoré som doteraz videl."

Židia boli veľmi obmedzovaní, brali im veci, boli osočovaní, opovrhovaní a nakoniec poslaní do koncentračných táborov."

"Koncentračný tábor - plynové komory, ostnaté ploty, množstvo barakov, ....., väzenie bez šance na únik."

"Doprava znamenalo koncentračný tábor, doľava plyn."

"Po vojne sa ľudia tvárili, ako by sa nič nestalo."

Na záver si žiaci porovnali vedomosti, ktoré získali. Najúspešnejšími sa stali: Marcela Berešová, Gabriela Poláková, Kristián Pastornícky a Matúš Kužma.

 


 

NÁVŠTEVA  BRATISLAVY

   8. októbra sme navštívili hlavné mesto Bratislavu. Program sme mali pestrý a naše prvé kroky viedli na veľtrh štúdia a kariéry, na ktorom sa prezentovali slovenské i zahraničné univerzity, vysoké školy, fakulty a inštitúcie, ktoré informovali o podmienkach prijímacieho konania a ďalšieho vzdelávania, o jazykovom vzdelávaní, štipendiách a grantoch. Ďalej sme pokračovali  návštevou Národnej banky, kde sme si vypočuli zaujímavú prednášku, diskutovali sme a zapojili sme sa aj do zaujímavých kvízoch, kde sme vyhrali zaujímavé ceny. Naša cesta končila návštevou výstavy Titanicu, ktorá  dokonale a pravdivo zobrazovala historické súvislosti, spoločenskú a politickú situáciu na Slovensku a vo svete na začiatku 20. storočia. Videli sme stovky originálnych artefaktov! Séria exponátov, ktoré boli súčasťou vybavenia lode, kusy nábytku, porcelán a osobné predmety cestujúcich. Vďaka dokonalej rekonštrukcii kajút, strojovne alebo jedálne tam prevládala atmosféru prepychu a technického pokroku tohto fascinujúceho obdobia.

     

     

     

 


 

OBSLUHOVALI  SME  KARLA  GOTTA

 


 

SLÁVNOSTNÁ  AKADÉMIA

   Posledný septembrový týždeň sa konala  veľkolepá slávnostná akadémia v MsKS v Michalovciach pri príležitosti 40. Výročia založenia ZŠ T. J. Moussona. Naše študentky sa podieľali na úprave účesov a skrášľovaní  účinkujúcich na tejto slávnosti. Bohatý program bol pastvou pre oči v preplnenej sále a nás samozrejme teší  šikovnosť našich kaderníčok.

     

 


 

BIELA  PASTELKA

   Biela pastelka je verejná zbierka na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Organizuje sa už od roku 2002. Jej výnos slúži na dofinancovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Aj žiaci I. C triedy sa tejto zbierky zúčastnili. Spolu vyzbierali 98,71 €. Najusilovnejším dobrovoľníkom bol Matúš Kužma, ktorý sám vyzbieral 48,45 €. Všetkým dobrovoľníkom ale aj tím ktorí prispeli srdečne ďakujeme.

    

 


 

RECYKLOHRY

   Počas celého školského roka vzorne plníme všetky úlohy, ktoré sú zadávané v projekte Recyklohry. Hneď v septembri bol pre všetkých recyklohráčov pripravený vedomostný kvíz zameraný na pravidlá projektu. Kvíz vyplnilo 132 škôl z celého Slovenska, ale len 76 škôl odpovedalo na všetky otázky správne. Medzi úspešnými školami sme boli aj my a získali sme 100 bodov za splnenie úlohy.

 


 

ULIČKA  JAZYKOV

   Venovať sa štúdiu cudzích jazykov je v súčasnej dobe veľmi dôležité. Preto sme 25. septembra pre žiakov prvého ročníka a žiakov maturitného ročníka pripravili niekoľko zaujímavých úloh z anglického, ruského a slovenského jazyka. Ich úlohou bolo napríklad usporiadať slová do viet, správne priradiť slovenské, anglické a ruské slová či rozdeliť jazyky do skupín. Niektoré úlohy ich veru poriadne potrápili, súboj bol vyrovnaný, no nakoniec lepšie vedomosti preukázali žiaci nadstavbového štúdia.

     

       


 

EURÓPSKY  DEŇ  JAZYKOV

   Národná agentúra Erazmus+ a jazykové inštitúty usporiadali podujatie Európsky deň jazykov, ktoré sa konalo 23.9.2015 v Košiciach. Na akcii sa prezentovali: Iuventa, UPJŠ, Vedecká knižnica v Košiciach, Knižnica J. Boccatia, Prešovská univerzita a Francúzska aliancia. Pre účastníkov podujatia bol pripravený aj kultúrny program v podaní študentov Bilingválneho gymnázia v Košiciach. Študenti sa mohli zapojiť aj do vedomostných kvízov a súťaží- za našu školu súťažili žiaci z III. A triedy, ktorí hravo porazili súperky z Rožňavy a získali zaujímavé vecné ceny.

     

  

 


 

ORIENTAČNÝ  BEH

   25.9.2015 sa v oddychovej zóne IBV Stráňany konal Orientačný beh žiakov a žiačok stredných škôl. Aj napriek nepriaznivému a  upršanému počasiu študenti podali pekné výkony. Chlapci skončili na 6. mieste a dievčatá obsadili v silnej konkurencii krásne  3. MIESTO. Členkami úspešného družstva boli Erika Zolotová, Barbora Jakubová a ťahúňkou bola najmä Simona Švajková.

   

 


 

VOLEJBALOVÝ  TURNAJ  -  ŠPORTOM  K  ZDRAVIU

    Aj tento rok sme nezaháľali a využili slnečné popoludnie volejbalovým turnajom. Na ňom sa stretli učitelia a žiaci. Skvelá atmosféra, športový duch a slniečko, to všetko nám spríjemnilo náladu a s vynikajúcim nasadením sa zápas nakoniec skončil remízou.

     

 


 

ÚČELOVÉ  CVIČENIE

    Už tradične sa patri druhý septembrový týždeň účelovému cvičeniu, ktoré sa konalo v stredisku Biela Hora. Študenti absolvovali štyri stanovištia, kde si zmerali svoje sily a vedomosti. Prvým bola zdravotná výchova a prvá pomoc, druhé bolo zamerané na chemický poplach, prchavé a životu nebezpečné chemické látky, tretie sa zaoberalo prírodnými rezerváciami, chránenými krajinnými oblasťami a národnými parkami, na štvrtom stanovišti si študenti zmerali sily v topografii, mapách a orientácií sa v teréne. Najúspešnejšou triedou bola trieda I. B, druhé miesto obsadila trieda II. C a tretie miesto  I. C.

    

    

 


 

9. septembra si pripomíname Deň obetí holokaustu a rasového násilia

     Medzi pamätné dni v Slovenskej republike patrí 9. september, kedy si pripomíname Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Práve 9. septembra bol pred 74 rokmi prijatý Židovský kódex, ktorý bol ešte prísnejší ako samotné Norimberské zákony v nacistickom Nemecku. Naši žiaci si v tento deň pozreli československy film Colette, ktorý hovoril o milostnom príbehu z prostredia koncentračného tábora v Oswienčime.

    

 


 

RECYKLOHRY

     Počas celého uplynulého školského roka sme sa aktívne zapájali do projektu Recyklohry. Naše úsilie bolo ocenené - zaradili sme sa medzi 24 najaktívnejších škôl z celého Slovenska a ako poďakovanie za našu prácu nám bol udelený diplom.

    

 


 

ZAČIATOK ŠKOLSKÉHO ROKA 2015/2016

     Slávnostné otvorenie školského roka 2015/2016 sa konalo v areáli školy. Zišli sa tu žiaci všetkých ročníkov a  pedagogickí zamestnanci školy. Po vypočutí štátnej hymny a krátkeho kultúrneho programu  sa slova ujal riaditeľ školy Ing. Stanislav Štefanisko, MBA,  ktorý všetkých srdečne privítal, hlavne hostí Jeho Vysokopreosvietenosť Juraja, arcibiskupa michalovsko-košického a tajomníka biskupského úradu a tajomníka pre cirkevné školstvo mitr. prot. Mgr Bohuslava Seniča. Na záver Jeho Vysokopreosvietenosť Juraj všetkým zaželal úspešný školský rok a poprial veľa úspechov novým prvákom aj budúcim maturantom.

 


 

späť