Možnosti štúdia, profily študijných odborov

 

8501 400  UMELECKOREMESELNÉ PRÁCE


Absolvent má všeobecné vzdelanie, odborné vedomosti a zručnosti na tvorbu náročných umeleckých a slohových diel podľa výtvarných návrhov alebo historických vzorov s uplatnením vlastného tvorivého prístupu v materiálnom prevedení daného umeleckého remesla. V základnej hodnotovej orientácii uplatňuje zásady humanizmu a demokracie.

   Absolvent pozná:

  • estetické zásady výtvarno-úžitkovej tvorby

  • všeobecné princípy vývoja výtvarnej kultúry vrátane umeleckých remesiel

  • umelecké diela reprezentujúce kultúrne dedičstvo našich predkov a významné diela svetových umelcov

  • orientuje sa v súčasných výtvarných smeroch, rozozná podľa znakov jednotlivé slohové obdobia

  • ovláda výtvarné techniky potrebné pre realizáciu umeleckoremeselných diel

  • má vlastný výtvarný názor a výtvarné myslenie, výtvarné vyjadrovacie spôsoby pre samostatnú tvorbu rozvíjaním individuálnych schopností.

hore


6426 400  VLASOVÁ KOZMETIKA


   Vedomosti absolventa v oblasti všeobecného vzdelania: 

ovláda základné prostriedky oznamovacieho, administratívneho a odborného prejavu v slovenskom jazyku, má potrebnú slovnú zásobu a vyjadrovaciu schopnosť v ústnom a písomnom styku, vie sa vyjadrovať v súlade s komunikatívnou situáciou, pozná vybrané umelecké diela, ktoré reprezentujú kultúrne dedičstvo slovenskej a pokrokovej literatúry , dokáže sa vyjadrovať v cudzom jazyku v bežných situáciách spoločenského alebo pracovného styku , preukazuje vedomosti o vývoji ľudskej spoločnosti a spoločenskej výrobe v spojitosti s demokratizáciou všetkých sfér života, má osvojené požadované formy medziľudských vzťahov prostredníctvom verejnej informovanosti, má osvojenú potrebnú toleranciu k názorom druhých, ku konštruktívnej kritike a sebakritike , uvedomuje si nevyhnutnosť dobrého rodinného zázemia a má kladný vzťah k svojej budúcej rodičovskej úlohe , ovláda učivo stredoškolskej matematiky, chémie, pozná základy prírodných a technických vied a vie ich vysvetliť a aplikovať v praxi.

  Vedomosti absolventa v oblasti odborného vzdelania
  • má vedomosti o kvalite vlasov, vlasovej pokožky a vie stanoviť správny pracovný postup kaderníckeho a kozmetického ošetrenia vlasov a pleti

  • vie posúdiť účinky a zloženie kaderníckych prípravkov a prípravkov používaných pri odbornej starostlivosti o pleť, manikúre a pedikúre

  • má znalosť estetického cítenia pri tvorbe účesov a úprave pleti ako celého pracovného prostredia

  • má vedomosti o funkčnom a estetickom vybavení a zariadení prevádzok poskytujúcich služby v odbore kaderníctvo, pleťová kozmetika, manikúra, pedikúra

  • má odborné vedomosti o poskytovaní poradenskej služby z hľadiska ošetrenia vlasov a pokožky, konečnej úpravy účesov a doplnkovom predaji

  • ovláda zdravotno-hygienické predpisy vzťahujúce sa na odbor kaderníctva, kozmetiky, manikúry a pedikúry

  • má znalosti a dodržiava zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygienu práce a ochranu životného prostredia

  • ovláda základné ekonomické zákonitosti zamerané na podnikanie, vedenie účtovníctva, zostavovanie kalkulácie nákladov na nové materiály, určenie noriem spotreby materiálu, hľadanie nových foriem práce vzhľadom na ich ekonomickú účinnosť

  • má vedomosti o právach a povinnostiach riadiaceho pracovníka, vedomosti o vplyve prác na vývoj osobnosti človeka, o činiteľoch, ovplyvňujúcich pracovný výkon a taktiež vedomosti potrebné pri riadení pracovného kolektívu

   Zručnosti absolventa v odbornej spôsobilosti

  • ovláda základné pracovné postupy kadernícke, kozmetické, pedikúry a manikúry

  • ovláda nové pracovné techniky v kaderníckej praxi

  • vie vytvoriť zložité spoločenské a večerné účesy podľa schematického vyobrazenia a predlohy ako aj použitím a vyhotovením vlasových ozdob

  • ovláda technológiu strihania vlasov v rôznych kombináciách, nové smery pri farbení vlasov, vlasovej preparácii, melírovaní, plastickom farbení, sušení vlasov do vĺn 

  • ovláda technologické postupy pri ošetrení jednotlivých typov pleti, pri ošetrení rúk a nechtov

  • odborne pracuje s kozmetickými prístrojmi pri kozmetickom ošetrení pleti, rúk a nôh

  • ovláda denné a večerné líčenie s lepením umelých rias

  • vykonáva všetky pracovné postupy v súlade s hygienickými a bezpečnostnými predpismi

   Zaraďovanie absolventov

Po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky je absolvent schopný pracovať v oblasti kaderníctva a kozmetiky, a to v kaderníckych a kozmetických salónoch, menších firmách, v živnostenských zariadeniach, prevádzkach televízie, v divadle, kúpeľných zariadeniach, na lodiach, v hoteloch ako aj v predajniach s kaderníckymi a kozmetickými prípravkami.

   Možnosti ďalšieho vzdelávania

Absolventi študijného odboru, ktorí úspešne vykonali maturitnú skúšku, sa môžu uchádzať o štúdium na vysokých školách a o pomaturitné štúdium za rovnakých podmienok ako absolventi ostatných stredných škôl, poskytujúcich úplné stredné vzdelanie.

hore

 

6421 4 00  SPOLOČNÉ STRAVOVANIE


   Stručná charakteristika predmetu: 

Študijný odbor prehlbuje a rozširuje odborné vedomosti a zručnosti získané v trojročnom učebnom odbore a súvisiace s racionalizáciou, riadením zariadení spoločného stravovania. Poskytuje odborné vedomosti o organizácii a prevádzke zariadenia spoločného stravovania, objednávok, zabezpečovaní technického vybavenia a údržby prevádzky a pripravuje na samostatnú podnikateľskú činnosť. Umožňuje absolventovi zvládnuť náročné úlohy zvyšovania úrovne a kvality poskytovaných služieb a konkurencieschopnosti podnikania.

   Vedomosti absolventa v oblasti odborného vzdelania
  • ovládať zásady ekonomiky so zameraním na spoločné stravovanie a cestovný ruch,

  • základy praktických otázok založenia a prevádzkovania vlastného súkromného podniku alebo živnosti,

  • ovládať základy jednoduchého a podvojného účtovníctva,

  • zásady hospodárenia so surovinami, materiálom a pod.,

  • základy prípravy technologicky náročných jedál, vrátane národných, regionálnych a iných špecialít,

  • samostatne zostavovať kalkulácie,

  • poznať zásady riadenia pracovníkov v  zariadeniach spoločného stravovania a cestovného ruchu,

  • ovládať pracovné činnosti manažmentu strednej úrovne riadenia,

  • využívať výpočtovú  techniku na spracovanie dát a evidenčné účely, na efektívnu hospodársku korešpondenciu a ekonomické rozbory a prognózy.

   Absolvent má vedieť urobiť:

  • viesť administratívu vo výrobných a odbytových strediskách,

  • pripravovať technologicky náročné jedlá, vrátane národných, regionálnych a   iných špecialít,

  • viesť účtovnú dokumentáciu,

  • vypracovať písomnosti hospodárskeho charakteru v materinskom  a cudzom jazyku,

  • pracovať s výpočtovou technikou.

   Zaraďovanie absolventov

Po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky je absolvent pripravený vykonávať náročné pracovné činnosti v oblasti riadenia prevádzok spoločného stravovania a cestovného ruchu, po získaní predpísanej dĺžky odbornej praxe, v súlade s platnou klasifikáciou zamestnaní – prevádzkár, šéfkuchár, šéfcukrár, hlavný čašník, majster odbornej výchovy a ostatné povolania a činnosti súvisiace so spoločným stravovaním a cestovným ruchom, kde sa vyžaduje úplné stredné odborné vzdelanie.

   Možnosti ďalšieho vzdelávania

Absolventi študijného odboru, ktorí úspešne vykonali maturitnú skúšku, sa môžu uchádzať o štúdium na vysokých školách a o pomaturitné štúdium za rovnakých podmienok, ako absolventi ostatných stredných škôl, poskytujúcich úplné stredné vzdelanie.

hore