|
6445 400 KUCHÁR |
|
Absolvent je vedomostne
pripravený založiť si vlastnú prevádzku, ovláda daňové
predpisy, dokáže sa orientovať v oblasti bankovníctva, pozná živnostenský
zákon.
Ovláda niekoľko cudzích jazykov, prácu s počítačom
a vedenie podvojného
účtovníctva. Pozná a dodržiava predpisy o bezpečnosti práce a
hygienické predpisy
pri príprave jedál.
|
|
Absolvent odboru vie:
-
plánovať, kalkulovať,
účtovať, viesť administratívu
-
hospodáriť s materiálom
i surovinami
-
pripraviť jednoduché i náročné jedlá, diétne jedlá,
múčniky, teplé nápoje podľa
vlastných receptúr
-
kalkuláciu cien
pripravovaných jedál a nápojov
-
pripraviť nové a
technologicky náročné jedlá, národné a iné špeciality
-
samostatne zostavovať
komplexné receptúry nových a atypických jedál
-
zabezpečiť prípravu jedál
na krátkodobé a špecializované gastronomické
akcie
-
základné práce spojené
so stolovaním
-
predpisy o preberaní a
skladovaní tovaru
-
ovláda normovanie jedál, dokáže posúdiť vhodnosť výberu
jedál podľa skupín
stravníkov a z hľadiska racionálnej výživy
-
dokáže zostaviť jedálny
a nápojový lístok
Absolvent pozná:
-
rôzne druhy zeleniny, obilnín, korenín, sladidiel a
ostatných prípravkov
a surovín pre prípravu jedál
-
jednotlivé druhy mäsa,
jeho delenie, triedenie
-
základy fyziológie výživy
-
estetiku úpravy jedál a
spôsoby uchovávania potravín
-
funkciu a použitie
strojov a ostatného inventára výrobného zariadenia
- spôsoby
dochucovania a dokončovania jedál pred hosťom
|
|
|
6446 400 KOZMETIČKA |
|
|
|
Absolventka
odboru vie:
-
stanoviť
spôsoby kozmetických zásahov
-
robiť
masky, špeciálne masáže
-
poskytnúť
poradenskú službu z hľadiska ošetrovania pleti podľa typu
zákazníka
a módnych smerov v líčení
-
urobiť
náročné večerné a divadelné líčenie i najnáročnejšie
kozmetické
ošetrenie
-
viesť
záznamy o zákazníkoch v súvislosti s poskytovanými službami
-
určiť
typ pleti zákazníka
-
zvoliť
vhodný spôsob ošetrenia pleti
-
robiť
čistenie pleti, kozmetickú masáž rúk, tváre, krku, poprsia
-
upraviť
obočie, mihalnice
-
posúdiť
vplyv svojej činnosti na životné prostredie
-
vhodne
nadviazať kontakt so zákazníkmi
-
dokáže
určiť typ kozmetiky a značku najvhodnejšiu pre zákazníka podľa
typu
pleti a veku
|
|
|