Možnosti štúdia, profily študijných odborov


6445 400  KUCHÁR


Absolvent je vedomostne pripravený založiť si vlastnú prevádzku, ovláda daňové predpisy, dokáže sa orientovať v oblasti bankovníctva, pozná živnostenský zákon. Ovláda niekoľko cudzích jazykov, prácu s počítačom a vedenie podvojného účtovníctva. Pozná a dodržiava predpisy o bezpečnosti práce a hygienické predpisy pri príprave jedál.

Absolvent odboru vie:

  • plánovať, kalkulovať, účtovať, viesť administratívu

  • hospodáriť s materiálom i surovinami

  • pripraviť jednoduché i náročné jedlá, diétne jedlá, múčniky, teplé nápoje podľa vlastných receptúr

  • kalkuláciu cien pripravovaných jedál a nápojov

  • pripraviť nové a technologicky náročné jedlá, národné a iné špeciality

  • samostatne zostavovať komplexné receptúry nových a atypických jedál

  • zabezpečiť prípravu jedál na krátkodobé a špecializované gastronomické akcie

  • základné práce spojené so stolovaním

  • predpisy o preberaní a skladovaní tovaru

  • ovláda normovanie jedál, dokáže posúdiť vhodnosť výberu jedál podľa skupín stravníkov a z hľadiska racionálnej výživy

  • dokáže zostaviť jedálny a nápojový lístok

Absolvent pozná:

  • rôzne druhy zeleniny, obilnín, korenín, sladidiel a ostatných prípravkov a surovín pre prípravu jedál

  • jednotlivé druhy mäsa, jeho delenie, triedenie

  • základy fyziológie výživy

  • estetiku úpravy jedál a spôsoby uchovávania potravín

  • funkciu a použitie strojov a ostatného inventára výrobného zariadenia

  • spôsoby dochucovania a dokončovania jedál pred hosťom

hore

 

6446 400  KOZMETIČKA


Absolventka odboru vie:

  • stanoviť  spôsoby kozmetických zásahov

  • robiť masky, špeciálne masáže

  • poskytnúť poradenskú službu z hľadiska ošetrovania pleti podľa typu zákazníka a módnych smerov v líčení

  • urobiť náročné večerné a divadelné líčenie i najnáročnejšie kozmetické ošetrenie

  • viesť záznamy o zákazníkoch v súvislosti s poskytovanými službami

  • určiť typ pleti zákazníka

  • zvoliť vhodný spôsob ošetrenia pleti

  • robiť čistenie pleti, kozmetickú masáž rúk, tváre, krku, poprsia

  • upraviť obočie, mihalnice

  • posúdiť vplyv svojej činnosti na životné prostredie

  • vhodne nadviazať kontakt so zákazníkmi

  • dokáže určiť typ kozmetiky a značku najvhodnejšiu pre zákazníka podľa typu pleti a veku

hore